Japansk mode

Eksotisk eller hvermandseje?

Japansk mode har længe været toneangivende og haft stor indflydelse på modeindustrien over hele verden. Japanerne går op i mode, og de går generelt ret pænt klædt. Og fordi en by som Tokyo har så mange indbyggere, er der et stort marked. Tilknyttet flere store stationer ligger stormagasiner i flere etager, og alle har de en Armani-butik, en Chanel-butik, en Zegna-butik osv.

En del af Tokyos unge piger i 20erne fravælger bevidst et liv med mand og børn, men bliver i stedet boende hos forældrene. Med en god indkomst, men uden økonomiske forpligtelser, har de mulighed for at bruge penge på sig selv – og det gør de. Tokyo er den dyreste by i Østen, så forvent ikke lave priser som i fx. Bangkok. Til gengæld er udvalget i kvalitetstøj enormt. Læs mere om prisniveauet i Tokyo/Japan.

Tokyo er en moderne hovedstad og forretningsfolket er velklædt. Selv i 35 graders solskin om sommeren ser man oftest forretningsfolk i jakkesæt og slips, og dress code’n for en japansk businessman er en del mere formel, end vi er vant til i Danmark.

Så udover at Tokyo er et fantastisk sted til shopping generelt på grund af det store udvalg, navnlig inden for tøj, bugner byen også af butikker med japanske tøjmærker.

De store brands inden for japansk mode

I 1980erne brød japansk tøjmode for alvor igennem. Comme des Garcons, Issey Miyake og Yohji Yamamoto skabte deres anseelse ved at vise noget ganske nyt og anderledes i forhold til de europæiske og amerikanske brands. Alle tre er i dag topbrands inden for mode, og deres kollektioner ventes med spænding på verdens modemesser. Leder du efter jakkesæt, bød du være opmærksom på, at japanske tøjmærker oftest har et slankere snit end europæiske (og især amerikanske) fabrikater.

Japansk streetwear

Streetwear  er stort i Japan, og inden for denne gren af modebranchen er japansk mode en stor bidragsyder. En række mærker er begyndt at blive toneangivende og ses ganske ofte i gadebilledet i Danmark. Asics-løbesko og -udstyr har længe været blandt det ypperligste inden for dén genre, men nu er også Onitsuka Tiger blevet et velkendt mærke på vore breddegrader. Onitsuka Tiger har lavet sko siden 1950erne og er i dag berømte for deres sneakers, der fås til enhver smag. Nyere mærker som A Bathing Ape og Billionaire Boys Club har oplevet deres markedsandele stige eksplosivt som følge af deres popularitet blandt især amerikanske hiphop-stjerner, der idén grad har taget japansk mode til sig.

Områderne Harajuku og Shibuya er essentielle for interesserede i japansk streetwear, og der finder du med garanti noget, du kan bruge.

High End tøjmærker

N. Hoolywood er et af de største mærker inden for herremode og kendt for deres høje kvalitet. Det lidt sære navn er en kombination af “North Hollywood”, hvor designeren Daisuke Oban også har et kontor, og “Hooligan”. N. Hoolywood skabte deres navn på at tage gamle tøjkoncepter, så som overfrakker eller smoking, og give dem et moderne twist. Mærker som N. Hoolywood og det ret beslægtede mærke Satoru Tanaka er ret populære blandt europæiske mænd.

Japansk Denim

Japansk Denim er verdensberømt inden for subgenren Raw Denim / Selvedge Jeans. Japan huser mange high-end jeans mærker, der fremstiller jeans på gammeldags facon – med såkaldte skyttevæve og med ubehandlet denim – og japanske jeans er det ypperste inden for genren. Japansk Denim importeres af en lang række raw denim-fabrikanter i resten af verden.

Læs mere om japanske jeans.